You Are Here: Home » Odżywianie » Ach, jak gorąco, Coca-Colę proszę!

Ach, jak gorąco, Coca-Colę proszę!

Po dzisiejszym, kolejnym upalnym dniu lata, postanowilam podzielić się z Tobą ostatnim newsem ze świata nauki i nawiązać do mojej ostatniej, kilkugodzinnej podróży samolotem. Stewardesa podchodziła do pasażerów i zbierała zamówienia na napoje. Młoda mama poprosila dla swoich dzieci, w wieku 3 – 4 lat, Coca-Colę. Z zachowania dzieci wynikało, że jest to wybór oczywisty dla rodziny i napój, jakim mają zwyczaj gasić pragnienie. I nie ma w tym nic dziwnego. Cały świat pije przecież Coca-Colę.

No cóż, nie zbawię całego świata, ale może tym artkułem, przyczynię się, że przynajmniej Ty oraz Twoi znajomi zastanowicie się, czy warto sięgać po produkty, które nigdy nie powinny trafić do naszych żołądków.

Czy znasz pierwiastek fosfor? Może jeszcze ze szkoły pamiętasz, że świeci w ciemności, a zjedzony może doprowadzić do silnego zatrucia. Jest też glównym skladnikiem… trutek na szczury. Okazuje się, że jest to pierwiastek, który występuje powszechnie w żywych organizmach i jest odpowiedzialny za prawidłowe funkcje organizmu.  Stanowi około 1% wagi ciała, czyli 700-800 gram i znajduje się we wszystkich komórkach człowieka.  Ma on decydujące znaczenie w produkcji energii, jest składnikiem DNA, RNA, bierze udział przy przekazywaniu sygnałów komorowych, działa również, jako ważny bufor ustrojowy oraz jest potrzebny do budowy kości i zębow.

Rekomendowana ilość w diecie to 600 mg fosforu / dobę dla dorosłych, 700 mg dla kobiet w ciąży, a dla matek karmiących 900 mg/dobę. Dzienna górna granica, dla fosforu organicznego, czyli występującego w produktach spożywczych, nie została zdefiniowana.  Badania przeprowadzone na dużej populacji kobiet i mężczyzn w Szwecji wykazały, że obecnie ilość przyjmowanego fosforu z jedzeniem wynosi ponad 1500 mg/ dobę u mężczyzn, a u kobiet ponad 1200 mg/dobę. Jednak część populacji przyjmuje go dużego więcej i takim zjawiskiem związane są niebezpieczeństwa dla zdrowia.

Jest jednak duża różnica, pomiedzy fosforem organicznym, znajdującym się w produktach spożywczych takich, jak nabiał, mięso, ryby, orzechy, nasiona i rośliny strączkowe, a fosforem nieorganicznym, który dodawany jest do  przetwarzanego pożywienia, w postaci dodatków zawierających fosfor.

Fosfor nieorganiczny, występujący w postaci dodatków do napojów i pokarmów, wchłania się w ilościach niekontrolowanych z jelita do krwi, co może prowadzić do poważnych konsekwencji zdrowotnych.

Ostatnio opublikowane badania naukowe przeprowadzone na ponad 59 tysiącach osób wykazały, że wysoki poziom fosforu we krwi jest mocno skorelowany z chorobami serca i naczyń krwionośnych, stopniem zapadalności na zawał serca, niewydolność serca, przerost prawej komory serca i zwapnieniem tętnic. Mechanizm ten został dobrze opisany w artykule w Läkartidningen. Proces jest dość skomplikowany, jednak w największym uproszczeniu, można powiedzieć, że nadmiar fosforu doprowadza do stresu oksydacyjnego, co za tym idzie procesów zapalnych w ścianach naczyń i serca i powstawania ognisk zwapnień w naczyniach krwionośnych i zastawach serca.

Wiele badań wykazało, że wysoka zawartość fosforu w organizmie, ma decydujące znaczenie w przyspieszaniu procesu starzenia się organizmu i, związaną z tym zjawiskiem, rosnącą śmiertelnością. Warto dodać, że w świecie zwierząt istnieje ścisłe powiązanie zawartości fosforu w tkankach, a długością życia. Im jest go więcej, tym zwierzę żyje krócej.

Ilość przyjmowanego fosforu w pożywieniu wzrosła znacząco od lat dziewięćdziesiątych. Zwiększone spożycie produktów mięsnych, rafinowanych, przetworzona żywność, popularny obecnie zwyczaj jedzenia w restauracjach, powoduje, że przyswajamy zdecydowanie więcej fosforu niż go potrzebujemy. Przemysł spożywczy jest odpowiedzialny za tę sytuację, ponieważ fosfor jest dodawany do produktów żywnościowych i marynat.

Obecnie występuje około 15 czynników dodawanych do pożywienia, które zawierają fosfor oznaczanych jako E – numer: kalciumfosfat, difosfat, kwas fosforowy, natrumtrimetofosfat. Te dodatki nie tylko poprawiają smak, ale działają, jako stabilizatory. Dodawane do mięsa wiążą wodę, przez co waga mięsa wzrasta od 25 – 60 procent w porównaniu do początkowej. Jeśli jest więcej wody w mięsie, można na nim więcej zarobić i jest to praktyka powszechnie stosowana przez producentów mięsa oraz restauracje.

Kwas fosforowy – E 338 jest dodawany do napojów chłodzących, jak Coca-Cola, Pepsi, i Dr Pepper oraz soków owocowych po to, aby poprawić smak i zminimalizować wzrost bakterii. Nawet wino Shiraz oraz piwo zawiera relatywnie duże ilości fosforu 4-8 mmol/litr.

Produkty spożywcze, które zwierają fosfor to: szybki makaron, popcorn, kiełbaski, wędliny, chleb, również bezglutenowy, ser, lody. Te produkty zawierają około 67 mg fosforu/100 g więcej niż odpowiadające im produkty ekologiczne nieprzetworzone. Musimy być świadomi, że fosfor jest dodawany do wielu produktów i trudno jest dać jakąś radę, których mamy unikać, a które spożywać. Dokładne czytanie składu na opakowaniach, to obowiązek i nawyk, jaki trzeba w sobie wyrobić. Czasami nie przyjdzie nam nawet do głowy, że produkt nazwany przez producenta „naturalny”, kryje w sobie tak wiele dodatków chemicznych. Sama dałam się nabrać wielokrotnie na taką sztuczkę.

Pamietaj, za zdrowie swoje i rodziny odpowiadasz Ty, a nie jakieś  bliżej nieokreślone instytucje i czynniki sprawcze. W pierwszej kolejności, decyduj się na przygotowywanie prostych posiłków ze świeżego mięsa, ryb, warzyw, produktów  nieprzetworzonych, a jeśli masz możliwość, wybieraj te ekologiczne.

Lista dododatków dopuszczonych do spożycia, zawierających fosfor nieorganiczny. Unikajmy tych produktów:

ANTYUTLENIACZE

  • E 322Antyoxydanty i środki emulgujące, lecytyna. Można używać we wszystkich produktach żywnościowych, które mogą zawierać dodatki bez ograniczonej ilości.
  • E 338-341, E 343 – Kwas fosforowy, monofosfat – poprawia smak, konserwuje, reguluje kwasowość. Wystepuje w następujących produktach: ser, lody, desery, ciastka, Coca-Cola, Pepsi, Dr Peppar, soki owocowe, vina, piwo, zupy, sosy, płatki śniadaniowe, popkorn, mięso, wędliny, produkty rybne, mrożone ryby.

SUBSTANCJE EMULGUJĄCE, STABILIZUJĄCE, ZWIEKSZAJĄCE KONSYSTENCJĘ, ŻELUJĄCE

  • E 442 - Emulgatory – amoniumfosfat , di-, tri-, polifosfaty. Może się  znajdować w czekoladzie i produktach zawierających kakao.
  • E 450-453 – Proszek do pieczenia, środek stabilizujący i dodający konsystencji oraz wiążący wodę.  Może się  znajdować w następujacych produktach: ser, lody, desery, ciastka, zupy, sosy, płatki śniadaniowe, mięso, wędliny, produkty rybne, mrożone ryby.
  • E 1410 -1414, E 1442 – Fosfat skrobiowy (modyfikowana skrobia) - środek stabilizujący i dodający objętości. Stosowany zamiast zwykłej skrobi, ponieważ jest stabilny w warunkach głębokiego mrożenia, jak szybkiego ogrzewania. Może być używany we wszystkich produktach żywnościowych, które mogą zawierać dodatki.

Fosfor to tylko jeden ze związków chemicznych dodawanych do przetwarzanego pożywienia i wspomnianej Coca-Coli.  Zawiera ona również szkodliwy aspartam, i inne związki czysto chemiczne, które nie występują naturalnie w produktach spożywczych. Wiele osób zapomina, że przecież zwykła woda, bez żadnych dodatków smakowych, jest najlepszym sposobem na zaspokojenie pragnienia. Rodzice, już od pierwszych lat życia, podają dzieciom,  w celu gaszenia pragnienia, soczki, herbatki, napoje słodzone. W ten sposób kształtują przyszłe nawyki, które są, w późniejszych latach życia, bardzo trudne do zmiany i niosą ze sobą fatalne konsekwencje dla zdrowia.

Copywrite by Joanna Szablińska. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Scroll to top