You Are Here: Home » Wellness » Suplementy diety » Astaksantyna spowalnia procesy starzenia się!

Astaksantyna spowalnia procesy starzenia się!

Aby zrozumień konieczność dostarczania do organizmu antyoksydantów, trzeba sięgnąć do genezy powstania życia na ziemi.

Przed miliardami lat, świat był zupełnie inny niż teraz.  W atmosferze nie było tlenu. Zmiana nastąpiła wówczas, gdy powstały rośliny, które zaczęły produkować tlen. W ten sposób powstała atmosfera zawierająca tlen – naturalne środowisko dla człowieka.  Wszystkie mikroorganizmy beztlenowe, które najwcześniej zamieszkiwały ziemie, wymarły niemal całkowicie. Dzisiaj znajdują się tylko nieliczni przedstawiciele tego rodzaju. Mikroorganizmy te żyją głęboko pod ziemia lecz również w naszym organizmie i w przypadku spadku odporności są odpowiedzialne za ciężkie zachorowania.

Mimo, że nasze życie jest zależne od tlenu,  zarówno tlen, jak i wolne rodniki, które są wytwarzane w procesach spalania tlenu w organizmie, są  dla nas trucizną. Są to bardzo aktywne cząsteczkami, które niszczą materiał biologiczny. Produkowane są przez nasz organizm nieprzerwanie.

Około 4-10 % wdychanego tlenu zamienia się w wolne rodniki. Wdychamy je również w postaci dymu tytoniowego i zanieczyszczonego powietrza.  Stres  wzmaga uwalnianie wolnych rodników. Podnosi ich stężenie w organizmie promieniowanie słoneczne i rentgenowskie. Kiedy dopada Cię przeziębienie lub w Twoim organizmie toczy się jakiś stan zapalny, ich ilość dramatycznie wzrasta. Co ciekawe, w tym przypadku organizm również używa wolnych rodników, aby zwalczać bakterie, które wtargnęły do organizmu. Organizm człowieka przystosował się do walki z wolnymi rodnikami. Używa do tego antyoksydantów- przeciwutleniaczy.  Można je porównać do ochroniarzy, którzy stale nas broną przed napadami wolnych rodników.  Podczas tej walki antyoksydanty giną, więc trzeba je stale dostarczać  do organizmu.  Dlatego warzyw i  owoców nie możesz najeść się na zapas. 

Antyoksydanty dzielimy na dwie kategorie – rozpuszczalne w wodzie  i  w tłuszczach. Potrzebujesz obu rodzajów przeciwutleniaczy, ponieważ każdy z nich ma inne cele i walczy z wolnymi rodniami  w różnym środowisku.

  • Antyoksydanty rozpuszczalne w wodzie są obecne w płynach ustrojowych, np. w  krwi, płynnie wewnątrzkomórkowym i zewnątrzkomórkowym i tam reagują z wolnymi rodnikami. Przykłady takich antyutleniaczy to witamina C, glutation i katechiny.
  • Antyoksydanty rozpuszczalne w tłuszczach są zlokalizowane na powierzchni błon komórkowych i tam toczą walkę z wolnymi rodnikami. Przykłady przeciwutleniaczy rozpuszczalnych w lipidach to  witamina E, A i beta karoten.

Kiedy posiadamy w organizmie oba rodzaje antyoksydantów, w dostatecznej ilości, ich skuteczność znacznie wzrasta, szczególnie w sytuacjach narażenia na wiele szkodliwych czynników. Przykładem takiej sytuacji jest pójście na siłownię w czasie infekcji, palenie papierów, silny stres psychiczny. W ostatnim czasie, na świecie, przeprowadza się wiele badań nad antyoksydantami i ich dobroczynnym wpływem na nasze zdrowie. Jeśli spojrzysz na skórę kogoś kto pali, nadużywa alkoholu, lub prowadzi bardzo stresujący tryb życia, zauważysz że wygląda starzej na swoje lata. Takie osoby częściej chorują na przewlekłe choroby, nowotwory i choroby krążenia. 80% nowotworów powiązanych jest z paleniem papierosów i piciem alkoholu, a przy zwiększonej konsumpcji papierosów i alkoholu, ilość wolnych rodników wzrasta w organizmie drastycznie. Wszyscy jesteśmy narażeni na wolne rodniki, ale takie osoby, szczególnie szybko zużywają swoje zapasy antyoksydantów do zwalczania wolnych rodników i równowaga pomiędzy tymi dwoma czynnikami zostaje zachwiana.

Naukowcy udowodnili, że wolne rodniki odgrywają centralną rolę w procesie starzenia się, a antyoksydanty mogą zdecydowanie spowolnić ten proces, zapobiec procesom zapalnym w organizmie, zmobilizować system odpornościowy do walki z komórkami nowotworowymi.

Źródłem antyoksydantów jest zrównoważona dieta z dużą zawartością owoców i warzyw. Wiele osób wybiera również suplementy diety jako ekstra ochronę. Nie wiem, czy wiesz, że nasz organizm również sam produkuje antyoksydanty. jednak jest ich za mało, aby skutecznie bronić się przed wszystkimi problemami zdrowotnymi, we współczesnym świecie. Dlatego każdy powinien zjadać, co najmniej, 1 owoc do posiłku, 1000 mg witaminy C, 400-600 IE witaminy E, 25000IE beta-karotenu i 50 miligram selenu. Te składniki najlepiej działają, jesli pochodzą z naturalnych źródeł. Dodatkowo, suplementy diety zwiększają efekt działania witamin i mikroelementów oraz dobrze chronią organizm w sytuacji zwiększonej złośliwości wolnych rodników.

Astaksantyna to jeden z najsilniejszych antyoksydantów, który jest w pełni wchłanialny w przewodzie pokarmowym, i który trafia do wszystkich tkanek ciała.

Jej siła działania jest 100 – krotnie większa od witaminy E. Dzieje się tak dlatego, że astaksantyna nie ginie w walce z wolnymi rodnikami, jak inne antyoksydanty. Jest bardzo stabilna w naszym organizmie. Należy ona do grupy naturalnie występujących pigmentów zwanych karotenoidami. Są to związki żywności, które zapewniają wspaniałe kolory rybom, owocom, warzywom, trawom i jednocześnie mają właściwości antyoksydacyjne.

Efekty jakich możesz spodziewać się przy systematycznym stosowaniu astaksantyny:

  1. Zmniejszenie reakcji zapalnych w komórkach organizmu.
  2. Redukcja zmarszczek. Badania kliniczne wykazują, że działa w warstwie postawnej naskórka, gdzie następują procesy regeneracyjne. Poprawia od wewnątrz jej poziom nawilżenia i elastyczności. W rezultacie skóra jest bardziej elastyczna oraz odzyskuje swoją równowagę wodno-lipidową.
  3. Ochrona skóry przed działaniem szkodliwych promieniami UV.  Zapobiega trwałym uszkodzeniom włókien kolagenowych przez te promienie. Wspomaga naturalną odnowę kolagenu.
  4. Zmniejszenie reakcji alergicznych w organizmie.  Leczy alergię skóry na słońce.
  5. Wywiera korzystny wpływ na mięśnie. Poprawia funkcjonowanie, wytrzymałość i siłę mięśni, przyśpiesza ich regenerację po wysiłku. Jest przyjmowana regularnie przez sportowców m.in. przez szwedzką kadrę narciarzy biegowych.
  6. Zwiększa ostrość widzenia i percepcję głębi. Jest w stanie przekroczyć barierę krew-mózg i barierę krew-siatkówka ze względu a swoje unikalne właściwości (beta-karoten tego nie robi), w związku z czym chroni oczy, mózg i system nerwowy od stresu oksydacyjnego. Potencjalnie redukuje uszkodzenia DNA spowodowane przez wolne rodniki.

Warto zażywać astaksantynę  w czasie posiłków zwierających kwas omega-3, gdyż obecność tego tłuszczu w posiłku ułatwia jej wchłanianie z jelit. Astaksantyna produkowana przez firmę Oriflame w warunkach laboratoryjnych, nie zawiera zanieczyszczeń metali ciężkich. To ważne przy wyborze dobrego i bezpiecznego produktu.

Copywrite by Joanna Szablińska. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Scroll to top