You Are Here: Home » Odżywianie » Słowniczek » Co to są tłuszcze trans?

Co to są tłuszcze trans?

Ich historia zaczyna się w połowie 19 wieku. Francuski naukowiec zdołał zamienić tani, płynny olej w postać stabilną, twardą i taką, którą można długo przechowywać.

Ten proces nazywa się utwardzaniem i polega na tym, że z pomocą ciepła i wodoru oraz pewnego katalizatora, może to być nikiel, zamienia się wielonienasycone tłuszcze w nasycone. Korzyści, jakie z tego osiągnięto, to łatwość przechowywania  tłuszczu w postaci stałej oraz  możliwość długiego przechowywania takiego produktu.

Produkcja takiego tłuszczu dała tanią alternatywę dla drogiego masła. W ten sposób powstała  margaryna, którą sprzedawano również jako masło. Wkrótce, zaczęto używać tłuszcze utwardzane w innych produktach.

Dlaczego tłuszcze utwardzone zrobiły taką oszałamiającą karierę?

Im dłużej produkt można przechowywać, tym więcej można go produkować za jednym razem, co przekłada się na opłacalność produkcji.  Ta właściwość przekłada się również na opłacalność sprzedaży. Przechowywanie na półkach sklepowych przedłuża się i produkt można dłużej sprzedawać.

Obecnie tłuszcze utwardzane znajdują się w margarynie, półfabrykatach, fabrykatach, oleju do smażenia, snacks, ciastkach, wypiekach, chlebie, bulionach i zupach w proszku, gotowych sosach, szybkich makaronach, oraz w słodyczach. Znajdują się niemal  wszędzie.

Co to oznacza dla Ciebie?

Nikt nie czuje się dobrze jeśli zjada tłuszcze utwardzane, ponieważ one zawierają tłuszcze trans.

Tłuszcze trans są najbardziej szkodliwymi kwasami tłuszczami, jakie możesz zjadać i mają wpływ na powstawanie chorób serca, naczyń krwionośnych cukrzycy typu 2, nadwagi, zapaleń, raka, i pogorszenie funkcji mentalnych Twojego mózgu.

Statystyka  jest zatrważająca. Obecnie, niemal 60 % ludzi dorosłych choruje na te choroby. Co najgorsze, zaczynają się już w naszym dzieciństwie, poprzez utrwalanie złych nawyków żywieniowych i zjadanie „żywności śmieciowej”.

Chyba już teraz nie sądzisz, że jest to kwestia przypadku?

Kiedy pójdziesz do sklepu i sięgniesz na półce po produkt o długim terminie ważności, koniecznie sprawdź, co jest napisane na opakowaniu. Jeśli zawiera tłuszcze lub oleje utwardzane, odłóż go z powrotem na półkę. Tu chodzi o Twoje życie!

Czy wiesz, że pierwszy krajem, który wprowadził w 2003r zakaz sprzedaży przetworzonych produktów spożywczych ze zwiększonym stężeniem tłuszczów trans była Dania?

A jak jest w Polsce?

 

Copywrite by Joanna Szablińska. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Scroll to top