You Are Here: Home » Odchudzanie » Jedz i chudnij » Imbir podnosi przemianę materii

Imbir podnosi przemianę materii

Przyprawy, od wielu tysiącleci, towarzyszyły człowiekowi w kuchni, w medycynie, w kosmetyce, produkcji kolorów i zdobnictwie tkanin. Poprawiały smak potraw, wprawiały w dobry nastój, jako afrodyzjaki, pozwalały zdobyć serca kochanków, były składnikami eliksirów młodości, rzucały czary. Postanowiłam wybrać te z nich, które mają największy wpływ na procesy przemiany materii, a tym samym zachowanie zgrabnej sylwetki. W tym wpisie przedstawiam  imbir, który jest również moją ulubioną przyprawą.

Imbir, jako cenna przyprawa i lekarstwo, stosowany jest w medycynie ayurwedyjskiej w Indiach, w tradycyjnej medycynie Chin i Arabii. Nie tylko poprawia on smak potraw, ale przede wszystkim zawiera biologicznie aktywne substancje, a zawartość antyoksydantów liczona w ORAC, to aż 14 000. Dla porównania w jednym pomidorze jest ich 400.

Co jest istotne, dla utrzymania prawidłowej wagi ciała, to jego działanie poprawiające trawienie i przyspieszające przemianę materii. Ten efekt zależy od składników chemicznych zawartych w imbirze, a są nimi: gingerol, schogaol i zingeron. Spożywanie gingerolu podnosi temperaturę ciała i zmniejsza apetyt, co może prowadzić do utraty tkanki tłuszczowej. Jego działanie można porównać  do działania kapsoicyny, obecnej w papryczce chili – podobnie, pobudza układ sympatyczny. Badania na zwierzętach wykazały, że imbir hamuje enzymy biorące udział w trawieniu tłuszczy w jelicie cienkim, co prowadzi do zmniejszenia  ich wchłaniania.

Inne zdrowotne działania imbiru, to efekt ogólnie przeciwzapalny – zwiększa odporność przy stanach przeziębienia, przyczynia się to do zmniejszenia sztywności i bóli stawów i mięśni. Ma również działanie zmniejszające nudności w przypadku choroby lokomocyjnej i u kobiet w ciąży. Imbir stosowany jest też zewnętrznie. Olejek imbirowy dodawany jest do kompozycji zapachowych w przemyśle perfumeryjnym, działa rozgrzewająco i relaksacyjne – chętnie stosowany przez masażystów i aromaterapeutów. Imbir to również znany afrodyzjak.

Dla osób, które odchudzają się za pomocą koktajli Natural Balance lub na stałe wprowadziły je do swojego menu ze względów zdrowotnych, polecam dodanie do koktajlu, świeżego, drobno posiekanego imbiru. Inny sposób to przygotowanie naparu ze świeżego imbiru, schłodzenie i zastosowanie go do sporządzenia koktajlu, zamiast zwykłej wody.

Imbir należy do przypraw, które zawsze mam w swojej kuchni. Dodaję go, w świeżej postaci, do zielonej herbaty, kawy i wielu potraw. Zupa z dyni z dodatkiem świeżego imbiru, chili i suszonej papryki to moje ulubione danie. Najlepiej używać inmiru, do dań i naparów, w świeżej postaci. Gingerole nie tolerują wysokiej temperatury, nie ulegają jednak zniszczeniu podczas gotowania. Sproszkowany imbir można użyć jako alternatywę, wtedy gdy nie mamy pod ręką świeżego. Imbir konserwowany, używany do suszi, zawiera zdecydowanie mniej aktywnych czynników. Odradzam natomiast używanie kandyzowanego imbiru, ponieważ zawiera dużo cukru, co niweczy istotne jego efekty.

Herbatkę imbirową, można sporządzić, zalewając świeży, obrany i pokrojony lub utarty na tarce imbir, gorącą wodą. Posłodzona odrobiną miodu smakuje pysznie! Uważaj z ilością miodu, jeśli się odchudzasz. Ja osobiście używam do sporządzenia naparu, przelewowego ekspresu do kawy. Mam wtedy gorący napój na kilka filiżanek. Ilość imbiru użytego do herbatki, zależy od Twojego upodobania. Taki napój jest doskonały na zimową porę roku, ponieważ naturalnie rozgrzewa organizm.

Polecam również ciekawe wiadomości o imbirze, na stronie internetowej Panacea.

Copywrite by Joanna Szablińska. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Scroll to top