You Are Here: Home » Odżywianie » Przepisy » Jak przygotować zdrowego łososia na obiad?

Jak przygotować zdrowego łososia na obiad?

 

Lista zakupów:

  •  500 g  filetu z łososia
  • 2 czerwone cebule
  • 6 pomidorów
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • 3 łyżeczki przecieru pomidorowego
  • 1 ½  szklanki wody
  • 2 łyżki bulionu rybnego
  • 1 łyżeczka pieprzu chili
  • sok z ½ cytryny
  • 30 oliwek bez pestek
  • ½ łyżeczki soli mineralnej lub morskiej
  • ½ łyżeczki grubo-zmielonego pieprzu

Można podawać z makaronem pełnoziarnistym lub dzikim ryżem

Sposób przyrządzenia:

  1. Pokrój łososia w kawałki odpowiednie do jedzenia.
  2. Obierz i pokrój cebulę i pomidory.
  3. Podsmaż czosnek i czerwoną cebulę na oleju przez 1 minutę na głębokiej patelni.
  4. Dodaj pomidory, przecier pomidorowy, wodę, bulion rybny, pieprz chili, cytrynę oraz sól i pieprz.
  5. Gotuj tak długo, aż pomidory rozpadną się, czyli około 5 – 7 minut.
  6. Dodaj łososia. Przykryj go tym, co jest w patelni i pozwól gotować się na wolnym ogniu około 7 minut pod przykryciem.
  7. Na koniec dodaj oliwki, ale nie pozwól aby się zagotowały – mają dodać smak potrawie.

Na koniec możesz doprawić do smaku.

Komentarz

Łosoś jest jednym z najlepszych źródeł omega -3, a pomidory zawierają likopen znany antyoksydant o działaniu hamującym rozwój nowotworów.  Oliwki, oprócz poprawienia smaku potrawy, dostarczają organizmowi łatwo przyswajalnych tłuszczy. Cytryna należy do zdrowych produktów nadających kwaskowy smak potrawie.

 

Copywrite by Joanna Szablińska. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Scroll to top