You Are Here: Home » Odchudzanie » Jedz i chudnij » Kurkuma – samo zdrowie!

Kurkuma – samo zdrowie!

Podczas mojego zeszłorocznego pobytu w Maroku, zachwyciłam się smakiem i kolorami miejscowych potraw. Okazało się, że jedną z przypraw, jakiej używa się w Maroku jest kurkuma, przyprawa o charakterystycznym, żółtym kolorze. Kiedy zaczęłam zgłębiać właściwości tej rośliny okazało się, że dodaje ona, nie tylko specyficznego korzennego smaku i pięknego żółtego koloru potrawom, ale jest też lekiem na wiele przypadłości. Posiada właściwości bakteriobójcze, przeciwzapalne, żółciotwórcze i jest silnym antyoksydantem. Dzięki tym właściwościom wspomaga czynności trawienne, obronne i odtruwające organizmu. Kurkuma, to roślina również wszechstronnie stosowana w naturalnej kosmetyce. Obecnie przeprowadzanych jest wiele badań nad jej wpływem na komórki nowotworowe i okazuje się, że może hamować ich rozwój. Ze względu na możliwości w walce z wieloma chorobami, oraz walory smakowe powinniśmy już dziś zacząć ją regularne spożywać.

Co zrobić, aby znalazła się w naszym posiłku niemal każdego dnia? Jeśli będziemy dodawać ją, jako przyprawę, tak, jak pieprz, czy sól, ryzykujemy, że po jakimś czasie będziemy znudzeni jej smakiem. Dlatego proponuję upiec, co jakiś czas, pyszny chlebek z kurkumą, który będziemy spożywać, zamiast zwykłego chleba, albo jako zdrową przekąskę. Ponieważ w mojej kuchni znajduje się „niezliczona liść ziarenek”, wpadłam na pomysł pysznego chlebka z kurkumą. Chlebek ten można upiec również w wersji pikantnej dodając chili i różne zioła.

Jest on doskonałym posiłkiem  w diecie odchudzającej, biorąc pod uwagę niską zawartość węglowodanów i dużą ilość białka i błonnika. Chlebek jest produktem nisko-glikemicznym, a więc doskonałym dla osób chorych na cukrzycę. Nie wolno się jednak nim objadać. Mimo, że zawiera jedynie zdrowy tłuszcz, można przesadzić z kaloriami. Na pocieszenie dodam, że jest bardzo sycący, więc zjadamy go w małych ilościach. Chlebek upieczony z podanej ilości składników, wystarcza  niemal na tydzień, dla jednej osoby. Warto przechowywać go w lodówce, w szczelnym pojemniku, ponieważ nie zawiera żadnych konserwantów. Niepodważalna przewaga naszego chlebka, nad kupionym w sklepie, to zupełnie naturalne produkty.

Osobiście mam zwyczaj kupować takie produkty pochodzące tylko z upraw ekologicznych. Można je znaleźć w sklepach internetowych. W poniższym przepisie podałam składniki w ml. Wygodnie jest wtedy odmierzać je szklanką. Zachęcam do własnych wariacji z orzechami, mąką orzechową, mąką kokosową rodzynkami. Będzie wtedy posiadał lekko słodki smak.

Składniki:

  • 200 ml kaszy owsianej ekologicznej
  • 200 ml suszonych kiełków przenicy
  • 100 ml mielonego siemienia lnianego
  • 100 ml łuskanego ziarna słonecznika
  • 100 ml ziarna sezamowego
  • 200 ml mąki sojowej
  • 3 całe jajka
  • 3  łyżki oleju kokosowego
  • 2 – 3 łyżeczki  kurkumy
  • ½ szklani gorącej wody
  • ½ łyżeczki soli morskiej

Wersja pikantna - składniki, jak wyżej,  można dodać np. do drugiej połowy masy:

  • 2-3 łyżeczki Sambal Oelek (chili pasta)
  • Szczypta pieprzu, czarnego, białego i/lub czerwonego
  • Zioła, np. tymianek

Sposób przyrządzania:

  1. Kaszę owsianą, mąkę sojową, kiełki pszenicy, ziarno słonecznika, siemię lniane, sezam, kurkumę, sól mieszamy dokładnie w misce.
  2. Dodajemy, do wymieszanych składników, olej kokosowy i  nadal mieszamy. Olej koksowy należy wyjąc z lodówki odpowiednio wcześniej, po to aby był zupełnie miękki i łatwo się rozprowadzał z pozostałymi składnikami.
  3. W osobnej miseczce ubijamy jajka, na puszystą masę.
  4. Jajka dodajemy do pozostałej masy i dokładnie mieszany dużą łyżką.
  5. Na zakończenie dolewamy gorącej wody i cała masę dokładnie mieszamy.
  6. Masę dzielimy na dwie części, jesli chcemy uzyskać dwa rodzaje smaków. Dodajemy wtedy do jednej z części pastę chili, pieprz i przyprawy.
  7. Masę wykładamy na blachę, najlepiej wyłożoną z silikonowym papierem, i rozklepujemy równo na całej powierzchni. Najlepiej do tej czynności zmoczyć dłonie wodą, masa nie przykleja się wtedy. Z podanej w przepisie ilości składników, wychodzą dwie blachy cienkiego chlebka.
  8. Wkładamy blachy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 20 minut w temperaturze 200 stopni.

Zadbaj o swoje zdrowie, w ciągu zaledwie 15 minut. Tyle zajmuje przygotowanie ciasta na chlebek.

………………………………………………………………………………………………………………………………………

Orientacyjny skład podanych produktów:

  • 100 g kaszy owsianej zawiera:  13 g białka; 56 g węglowodanów; 7 g tłuszczu; 10 g błonnika
  • 100 g pestek dyni zawiera:  30 g białka; 4,5 g węglowodanów; 49 g tłuszczu; 7,0 g błonnika
  • 100 g ziarna sezamowego zawiera:  23  białka; 2 g węglowodanów; 59 g tłuszczu; 8 g błonnika
  • 100 g siemienia lnianego zawiera:  34 g białka; 34 g węglowodanów; 19,5 g tłuszczu
  • 100 g kiełków pszenicy zawiera:  25 g białka; 27 g węglowodanów; 10 g tłuszczu
  • 100 g ziarna słonecznika zawiera:  23 g białka; 13 węglowodanów; 50 g tłuszczu
  • 100 g maki sojowej zawiera:  37 g białka, 16 węglowodanów; 23,5 g tłuszczu; 12 g błonnia

Copywrite by Joanna Szablińska. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Scroll to top