You Are Here: Home » Odchudzanie » Jedz i chudnij » Olej kokosowy, tłuszcz który odchudza

Olej kokosowy, tłuszcz który odchudza

Czy wiesz, że tłuszcze mogą mieć właściwości odchudzające? Istnieją różne tłuszcze, te które lubią wylegiwać się w Twoich zapasach na brzuchu, pośladkach, udach, i te które lubią pracować i przyśpieszać przemianę energii. A jak jest z olejem kokosowym?

Drzewo, które zaspokaja wszystkie potrzeby życia, to palma kokosowa. W Malezji  jej nazwa pokok seribu guna oznacza „drzewo o tysiącu zastosowań”

Olej kokosowy należy do najbardziej pożądanego tłuszczu w diecie człowieka.  Jeśli chcesz się zdrowo odżywiać, trzeba aby znalazł się w Twojej kuchni. Mam na myśli naturalny, surowy, organiczny olej kokosowy, który od wieków jest doskonałym dodatkiem do wszelkich posiłków.

Tłuszcz kokosowy składa się prawie wyłącznie z tłuszczów nasyconych (92%), co może wydawać się bardzo niekorzystne. Przed wielu laty olej ten, został wrzucony do „wspólnego worka” tłuszczy szkodliwych dla zdrowia, które podnoszą poziom złego cholesterolu we krwi. Popadł w niełaskę z powodów politycznych i ekonomicznych. Producenci soi i kukurydzy zaczęli kategorycznie potępiać wszelkie oleje nasycone. Były to organizacje: amerykański Soybean Association (ASA), spółki Corn Products (CPS International) oraz Centrum Nauki wspierane przez United States Food and Drug Administration (FDA).

Import oleju kokosowego do Stanów Zjednoczonych i innych krajów uprzemysłowionych został wstrzymany w drugiej połowie lat dziewięćdziesiątych. Zastąpiono go rafinowanym olejem sojowym i kukurydzianym. W Indiach, na skutek takiej zmiany, trzykrotnie wrosła zachorowalność na choroby serca.

Jak się okazuje, nie wszystkie tłuszcze nasycone są złe. Olej kokosowy potrafi utrzymać zdrowie, w taki sposób, w jaki nie potrafi tego zrobić żaden inny tłuszcz. Powodem tego jest obecność w tym oleju zdrowych, średnio łańcuchowych kwasów tłuszczowych. Tłuszcze te różnią się od innych tym, że nie krążą w krwiobiegu, jak to robią inne kwasy tłuszczowe, tylko przekształcane są natychmiast w energię, przyspieszają metabolizm, co powoduje utratę wagi ciała.  Za to zjawisko odpowiedzialny jest, obecny w oleju kokosowych w dużej ilości, kwas laurynowy.  Co bardzo ważne, olej kokosowy normalizuje równowagę pomiędzy kwasami omega 6 i omega-3, co ma duże znaczenie dla naszego zdrowia.

Nasz organizm wykorzystuje olej kokosowy do produkcji energii, zamiast gromadzić i przechowywać go jako tłuszcz.

Olej kokosowy ma bardzo dobry wpływ na nasze zdrowie:

  • Dostarcza zdrowej energii do pracy serca
  • Wspomaga odchudzanie
  • Wzmacnia system odpornościowy
  • Daje szybko dostępną energię, przy wzmożonym wysiłku
  • Sprawia, że Twoja  skóra wygląda zdrowo i młodzieńczo
  • Optymalizuje funkcje tarczycy

Jak używać naturalnego oleju kokosowego?

Jako naturalny suplement dobroczynnych kwasów tłuszczowych można go używać w postaci 1-3 łyżek dziennie, na kromce chleba, jako dodatek do koktajli Natural Balance lub zup Natural Balance, dodany do zdrowych ciasteczek Korzystnie dla zdrowia jest dodać olej do żywności po smażenia i po gotowaniu, w celu zachowania witamin, minerałów i przeciwutleniaczy.

Możesz używać olej kokosowy do szybkiego smażenia. Ponieważ naturalny olej kokosowy jest dość drogi, możesz do tego celu używać jego formy utwardzanej, która nie zawiera szkodliwych trans-tłuszczy w odróżnieniu od innych roślinnych tłuszczy utwardzanych, takich jak np. margaryna.

Sam świeży kokos, chrupany w kawałkach, doskonale smakuje  i powinien się znaleźć na stałe, jako mała przekąska; świetnie zastąpi niezdrowe chipsy. Mleczko kokosowe można dodawać do zup, nadając im egzotyczny smak, oraz do deserów. Wiórki kokosowe, to świetne urozmaicenie zdrowych ciasteczek i deserów.

Copywrite by Joanna Szablińska. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Scroll to top