Olej kokosowy, tłuszcz który odchudza
Czy wiesz, że tłuszcze mogą mieć właściwości odchudzające? Istnieją różne tłuszcze, te które lubią wylegiwać się w Twoich zapasach na brzuchu, pośladkach, udach, i te które lubią pracować i przyśpieszać przemianę energii. A jak jest z olejem kokosowym?
Drzewo, które zaspokaja wszystkie potrzeby życia, to palma kokosowa. W Malezji jej nazwa pokok seribu guna oznacza „drzewo o tysiącu zastosowań”
Olej kokosowy należy do najbardziej pożądanego tłuszczu w diecie człowieka. Jeśli chcesz się zdrowo odżywiać, trzeba aby znalazł się w Twojej kuchni. Mam na myśli naturalny, surowy, organiczny olej kokosowy, który od wieków jest doskonałym dodatkiem do wszelkich posiłków.
Tłuszcz kokosowy składa się prawie wyłącznie z tłuszczów nasyconych (92%), co może wydawać się bardzo niekorzystne. Przed wielu laty olej ten, został wrzucony do „wspólnego worka” tłuszczy szkodliwych dla zdrowia, które podnoszą poziom złego cholesterolu we krwi. Popadł w niełaskę z powodów politycznych i ekonomicznych. Producenci soi i kukurydzy zaczęli kategorycznie potępiać wszelkie oleje nasycone. Były to organizacje: amerykański Soybean Association (ASA), spółki Corn Products (CPS International) oraz Centrum Nauki wspierane przez United States Food and Drug Administration (FDA).
Import oleju kokosowego do Stanów Zjednoczonych i innych krajów uprzemysłowionych został wstrzymany w drugiej połowie lat dziewięćdziesiątych. Zastąpiono go rafinowanym olejem sojowym i kukurydzianym. W Indiach, na skutek takiej zmiany, trzykrotnie wrosła zachorowalność na choroby serca.
Jak się okazuje, nie wszystkie tłuszcze nasycone są złe. Olej kokosowy potrafi utrzymać zdrowie, w taki sposób, w jaki nie potrafi tego zrobić żaden inny tłuszcz. Powodem tego jest obecność w tym oleju zdrowych, średnio łańcuchowych kwasów tłuszczowych. Tłuszcze te różnią się od innych tym, że nie krążą w krwiobiegu, jak to robią inne kwasy tłuszczowe, tylko przekształcane są natychmiast w energię, przyspieszają metabolizm, co powoduje utratę wagi ciała. Za to zjawisko odpowiedzialny jest, obecny w oleju kokosowych w dużej ilości, kwas laurynowy. Co bardzo ważne, olej kokosowy normalizuje równowagę pomiędzy kwasami omega 6 i omega-3, co ma duże znaczenie dla naszego zdrowia.
Nasz organizm wykorzystuje olej kokosowy do produkcji energii, zamiast gromadzić i przechowywać go jako tłuszcz.
Olej kokosowy ma bardzo dobry wpływ na nasze zdrowie:
- Dostarcza zdrowej energii do pracy serca
- Wspomaga odchudzanie
- Wzmacnia system odpornościowy
- Daje szybko dostępną energię, przy wzmożonym wysiłku
- Sprawia, że Twoja skóra wygląda zdrowo i młodzieńczo
- Optymalizuje funkcje tarczycy
Jak używać naturalnego oleju kokosowego?
Jako naturalny suplement dobroczynnych kwasów tłuszczowych można go używać w postaci 1-3 łyżek dziennie, na kromce chleba, jako dodatek do koktajli Natural Balance lub zup Natural Balance, dodany do zdrowych ciasteczek Korzystnie dla zdrowia jest dodać olej do żywności po smażenia i po gotowaniu, w celu zachowania witamin, minerałów i przeciwutleniaczy.
Możesz używać olej kokosowy do szybkiego smażenia. Ponieważ naturalny olej kokosowy jest dość drogi, możesz do tego celu używać jego formy utwardzanej, która nie zawiera szkodliwych trans-tłuszczy w odróżnieniu od innych roślinnych tłuszczy utwardzanych, takich jak np. margaryna.
Sam świeży kokos, chrupany w kawałkach, doskonale smakuje i powinien się znaleźć na stałe, jako mała przekąska; świetnie zastąpi niezdrowe chipsy. Mleczko kokosowe można dodawać do zup, nadając im egzotyczny smak, oraz do deserów. Wiórki kokosowe, to świetne urozmaicenie zdrowych ciasteczek i deserów.
Pingback: Olej Kokosowy, Tłuszcz Który Odchudza | Strefa04
Pingback: Olej kokosowy – zapomniany cud natury, czyli „odbiła mi palma” | sakayayallah