You Are Here: Home » Odżywianie » Przepisy » Pożywna zupa z soczewicą i kurczakiem

Pożywna zupa z soczewicą i kurczakiem

Lista zakupów:

  • 300 gram zielonej soczewicy
  • 600 ml wody
  • 1 łyżeczka soli mineralnej
  • 250 gram fileta z kurczaka
  • 2 łyżka oliwy
  • 3 zmiażdżone ząbki czosnku
  • 1 litr wody
  • 3 łyżki bulionetki drobiowej
  • 2 łyżki pasty pomidorowej
  • 1 łyżka puree ziemniaczanego
  • Sól mineralna, czarny pieprz,
  • Garść świeżej kolendry

Sposób przyrządzenia:

  1. Opłucz i ugotuj soczewicę w wodzie (600ml) z solą około 30 minut.
  2. Obierz i pokrój cebulę.
  3. Pokrój kurczaka w małe kawałki i następnie podsmaż na oliwie w dużym garnku przez kilka minut.
  4. Dodaj cebulę, czosnek i podsmaż prze kilka minut, aż cebula zeszkli się.
  5. Dodaj wodę (1 litr), bulionetkę drobiową, puree ziemniaczane i zagotuj wszystko razem.
  6. Dodaj ugotowana soczewicę i podgotuj wszystko razem przez kikla minut.
  7. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  8. Pokrój kolendrę i posyp na gotową zupę.

Komentarz

Jeśli chodzi o wartości odżywcze nie ma różnicy miedzy soczewicą czerwoną a zieloną. Oba rodzaje zawierają dużo protein, dużo błonnika, antyoksydantów i niskie IG. Gdy dodamy kurczaka podnosi się znacznie zawartość białka. Soczewica jest rośliną łatwą do przyrządzenia, nie wymaga wcześniejszego moczenia, jak fasola, czy groch. Zupa jest bardzo smaczna  i pożywna. Może stanowić samodzielny posiłek.

Copywrite by Joanna Szablińska. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Scroll to top