Pyszna zupa z soczewicy pachnąca bazylią
- 1 czerwona cebula
- 1 miseczka świeżej bazylii
- 2 ząbki zmiażdżonego czosnku
- 2 łyżki oliwy
- 250 g czerwonej soczewicy
- 1 litr wody
- 3 łyżki bulionetki jarzynowej
- 1 puszka pokrojonych pomidorów 400 gram
- 1 łyżeczka wysuszonego oregano
- Sól mineralna, pieprz czarny
Sposób przyrządzenia:
Obierz i pokrój cebulę, oberwij z krzaczka liście bazylii i porozdzieraj je na drobne kawałki. Do dużego garnka włóż cebule i czosnek i podsmaż na oleju przez kilka minut. Dodaj liście bazylii i podsmaż jeszcze przez kilka minut zanim wlejesz wodę, wsypiesz opłukaną soczewicę, dodasz fond, pokrojone pomidory i oregano. Doprowadź wszystko do wrzenia i pozostaw na wolnym ogniu przez 20 minut. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Zupa gotowa.
Komentarz:
Zupa z soczewicy jest bardzo pożywna i ma niska zawartość węglowodanów. Dodatek bazylii i oregano, to dużo antyoksydantów i również działanie przeciwbakteryjne.
Indeks glikemiczny 60 -70
Podobne artykuły
-
http://www.molinskabusinesscoaching.com Kamila Molinska
-
http://www.molinskabusinesscoaching.com Kamila Molinska