You Are Here: Home » Odchudzanie » Jedz i chudnij » Rozgrzewająca papryczka chili

Rozgrzewająca papryczka chili

Wszyscy niemal zetknęliśmy się z przyprawą, jaką jest papryczka chili. Nadaje ona pikantny smak potrawom. Związek chemiczny, obecny w papryczce, który wywołuje uczucie pieczenia w jamie ustnej,  to kapsaicyna. Pieczenie to właściwie uczucie bólu, a nie jak możesz przypuszczasz, smak. Sama w sobie  kapsaicyna nie posiada, żadnego smaku.  W momencie gdy kapsaicyna wiąże się z kubkami smakowymi, organizm próbuje się uporać z bólem i wysyła endorfiny. Endorfiny to takie substancje przekaźnikowe w układzie nerwowym, które działają uspokajająco i powodują, że czujemy się zadowoleni.  Jeżeli zadowolenie  jest większe niż ból, przyprawione jedzenie nam smakuje.

 Jak to się dzieje, że silna przyprawa odchudza?

Kapsaicyna, najpierw podrażnia kubki smakowe w jamie ustnej i powoduje wydzielanie endorfiny, następnie przechodzi do żołądka i przewodu pokarmowego. Tam wchłaniana się do krwi. Ze względu na rozpuszczalność w tłuszczach, łatwiej wchłania się wraz z tłustym jedzeniem. Pierwszym objawem działania papryczki chili, jest pobudzenie krążenia krwi, ponieważ zaczyna działać stymulująco na układ nerwowy sympatyczny.

W naszym organizmie istnieją dwa systemy regulujące przemianę materii, mające przeciwstawną funkcję. Układ sympatyczny i parasympatyczny. Układ sympatyczny nazywany jest systemem walki. Przygotowuje bowiem organizm do wzmożonej aktywności. Podczas walki, potrzebna jest energia. Jest ona aktywowana w różny sposób.  Praktycznie, kapsaicyna  przyspiesza spalanie tłuszczu w mięśniach i zapobiega odkładaniu się tłuszczu. Podczas spalania tłuszczu zwiększa się temperatura ciała i zmniejsza się apetyt. To powoduje, że podczas następnego posiłku ilość spożywanego pokarmu jest mniejsza.

Badania wykazały, że silna przyprawa, jaką jest żółte curry, podnosiła przemianę materii  u osób, które mają kilka kilogramów nadwagi, bardziej niż u bardzo otyłych. Może wiązać się to ze zmniejszą wrażliwością tych osób na działanie kapsaicyny. Jeśli chcesz, aby kapsaicyna przyczyniła się do zwiększonego spalania tłuszczu, nie pozostaje Tobie nic innego, jak przyzwyczaić się do ostrego smaku papryczki chili i innych ostrych przypraw.

Dzięki dodawaniu chili do posiłków, możesz zwiększyć procesy spalania w organizmie nawet, o 45 kcal na dobę.

Oprócz działania, mającego wpływ na przemianę materii, kapsaicyna ma wiele właściwości leczniczych. Odkrytą ostatnio cechą  kapsaicyny jest jej zdolność do samounicestwienia, czyli apoptozy, komórek nowotworowych.

Gdzie znajdziesz kapsaicynę?

  • Świeże i suszone chili
  • Tabasco niesłodzony
  • Sambal oelek – ostry sos indonezyjski
  • Ostre curry i currypasta
  • Piri piri – odmiana afrykańska chili
  • Habanero – nieco inna odmiana chili, składnik przecierów salsa

Ja osobiście, bardzo lubię potrawy pikantne. Moją ulubioną przyprawą jest sambal oelek. Przyprawiam nim sosy, zupy  mięso, a nawet smaruję chleb. Muszę Ci zdradzić już dziś, że inne przyprawy, też odchudzają: imbir, czosnek, cynamon,  musztarda a nawet kozieradka. W jaki sposób? Dowiesz się już wkrótce z następnych artykułów.

Copywrite by Joanna Szablińska. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Scroll to top