You Are Here: Home » Odchudzanie » 10 wrogów szczupłości » Wróg szczupłości nr 4 – tłuszcz spożywany razem z alkoholem

Wróg szczupłości nr 4 – tłuszcz spożywany razem z alkoholem

Piwo, wino i spirytus mają bardzo szkodliwy wpływ na trawienie tłuszczów.  Kiedy pijemy alkohol do jego spalania wykorzystywany jest enzym, który mógłby brać udział w spalaniu tłuszczu. Ten enzym jest wykorzystywany do trawienia alkoholu. Podczas tego procesu podnosi się również poziom szkodliwego cholesterolu, który powoduje miażdżycę, choroby serca i krążenia.

Ile alkoholu możesz wypić?

  • 50 gram czystego alkoholu na dzień może być tolerowane. To odpowiada połowie  butelki wina. Taka ilość ma mały wpływ na wagę, pod warunkiem, że nie pijesz wina lub innego alkoholu do jedzenia lub od razu po jedzeniu. Dla kobiet te ilości alkoholu są średnio niższe o ¼.
  • Ograniczona konsumpcja alkoholu np. czerwonego wina, może być korzystna dla organizmu i podnosić we krwi koncentrację, „dobrego cholesterolu” ale musisz też zwrócić na to uwagę, że podwyższona ilość dobrego cholesterolu, spowodowana piciem alkoholu nie ochroni cię od chorób serca i miażdżycy

Zobacz jaki jest wróg szczupłości nr 5.

Copywrite by Joanna Szablińska. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Scroll to top