You Are Here: Home » Odżywianie » Przepisy » Zdrowa zupa warzywna

Zdrowa zupa warzywna

Lista zakupów:

  • 3 ugotowane zimne ziemniaki
  • 4 marchewki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 pora
  • 4 łodygi selera naciowego
  • ½ litra wody
  • 3 łyżki bulionetki drobiowej
  • sól mineralna, czarny pieprz

Masło serowe:

  • 1/3 masła
  • 2/3 serka Philadelphia
  • sól mineralna, czarny pieprz
  • wyciśnięty czosnek, świeża bazylia,
  • trawa cytrynowa lub pietruszka

Przy podawaniu chleb żytni razowy z masłem serowym

Sposób przyrządzania: 

  1. Obierz ziemniaki (jeśli były gotowane w mundurkach), marchewkę, czosnek.
  2. Pokrój wszystko na małe kawałki.
  3. Opłucz dokładnie  porę i łodygi selera, następnie  pokrój.
  4. Włóż wszystkie warzywa oprócz ziemniaków do dużego garnka, zalej wodą, dodaj bulionetkę i doprowadź do wrzenia.
  5. Gotuj na małym ogniu około 20 minut aż wszystkie warzywa będą miękkie.
  6. Do ugotowanych warzyw włóż ziemniaki żeby się ogrzały.
  7. Zmiksuj zupę mikserem ręcznym.
  8. Posól i popieprz do smaku.
  9. Zmieszaj razem masło i serek, dodaj sól, pieprz, czosnek do smaku. Mile widziane świeże przyprawy.

Komentarz

W tej zupie zawarta jest dzienna porcja warzyw. Zupa jest smaczna i prosta do przyrządzenia. Zmiksowana zupa ma wyższe IG, jednak  dobór warzyw i schłodzone ziemniaki powodują, że zupa ma indeks glikemiczny  poniżej 70.

Copywrite by Joanna Szablińska. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Scroll to top